EL-DA Installasjon AS

Vil du lære mer om solenergi og solceller?

Som eier av et solkraftverk produserer du din egen, kortreiste strøm til eget bruk. Dette gjør du uten inngrep i naturen, da arealene som benyttes allerede eies eller disponeres av deg. Vi tar deg gjennom det du trenger å vite om solceller under.

socellepanel på taket, solnedgang

I Norge er det gode muligheter for produksjon av strøm fra solceller. Temperaturen er faktisk ideell, da solceller fungerer dårligere når det blir for varmt.

I Norge er det gode muligheter for produksjon av strøm fra solceller, men mengde solstråler varierer basert på hvor i Norge du bor. Hvor godt egnet huset ditt er, avhenger av ulike faktorer som f.eks. hvilket type tak du har, hvordan det ser ut, hvilken retning takflaten vender seg mot og om det er noen gjenstander som skygger for solen. Solcellepanelenes plassering, været, og solforhold rundt ulike boliger varierer og vil gi ulik produksjon fra år til år.

Om et anlegg følger den samme vinkelen som taket ditt, regnes ikke dette som en endring på fasaden, og du trenger dermed ikke å søke. Har du flatt tak vil vinkelen på solcellene bli sett på som en fasadendring, og du må søke om tillatelse fra kommunen. Vi anbefaler alltid å ta kontakt med byggesaksbehandler i din kommune, for å få riktig informasjon om bestemmelser lokalt.

Størrelsen på anlegget du bør investere i, avhenger av ditt årlige strømforbruk. Strøm som du selv produserer og bruker har en verdi på ca. 80 øre per kWh. Overskuddsstrøm har en salgspris på ca. 30 øre per kWh. Det betyr at du har mest å tjene på å benytte deg av den strømmen du produserer selv. Erfaringer viser at et anlegg på rundt 3 – 4 kW gir den mest lønnsomme investeringen for en enebolig som bruker ca 25.000 kWh i året. 

Enovatilskuddet er en støtteordning for energitiltak i helårsboliger og fritidsboliger. Gjennom Enovatilskuddet har du som boligeier rett til å få tilbake deler av utgiftene når du investerer i energismarte løsninger. Du kan få opptil 32.500 kroner for tiltak der du produserer din egen strøm, ved hjelp av en fornybar energikilde. Installasjon av anlegget gir 7.500 kroner i støtte, i tillegg kan du få 1.250 kroner per kW installert effekt, helt opp til 20 kW. Les mer her.

Hovedsakelig er det ikke anbefalt, eller nødvendig å dekke hele taket ditt med solceller. Størrelsen på solcellene bør beregnes ut i fra ditt behov - her bør du tenke på blant annet hvor mye vekt taket ditt tåler, solforhold, strømbehovet for din bolig og vinkelen på taket ditt. 

For å regne ut størrelsen på taket ditt, ihvertfall om du har en litt vanskelig form, er det lettest å bruke et beregningsprogram. Har du et enkelt tak kan du beregne størrelsen slik:

Takflatens høyde x lengde = m2. Dette ganges med 2 for å få totalt takareal. Mønelengden måles på huset. 

Solcelleguide, mockup

Er du nysgjerrig på solceller?

Solenergi har blitt en stadig mer populær og bærekraftig energikilde. Ikke bare sparer man penger ved å produsere sin egen energi, men man kan til og med tjene penger ved å selge overskuddet!

Med skyhøye høye strømpriser, som vi har sett mye av i det siste, vil investeringen kunne lønne seg langt raskere enn for få år siden. 

Interessert i å lære mer?

Trenger du hjelp til å velge solceller?

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å velge solceller som passer for deg og din bolig!